Dagligdagen i Børnehuset

En dag i Ørnevang Børnehus starter 6.45, hvor vi mødes i Fællesrummet. Der er en hjemmebagt morgenbolle frem til kl. 8, hvorefter vi fordeler os på stuerne, hvor der er mulighed for at lege og sige "God morgen" til sine kammerater. Børnene har stadig mulighed for at gå rundt på de forskellige stuer og lege.

Vi ved, at det i perioder kan være svært at aflevere sit barn, hvis barnet er ked af det. Det er en naturlig reaktion fra barnets side, og det er i orden at barnet viser sine følelser og udtrykker sin utilfredshed på, at du som forælder går. Vi er gode til at trøste, og gråden går heldigvis ofte hurtigt over. Du er altid velkomne til at ringe, hvis du har behov for at høre om dit barns trivsel.

Børnehusets forældre har pr. 1. august 2019 valgt fælles madordning, så børnene får mad tilberedt i vores eget køkken. Børnehavebørnene har egne drikkedunke med, så børnene har mulighed for at drikke vand, når de har behov for det. Vuggestuebørnene får mælk og vand og ofte kan de selv hælde mælk og vand op i deres kop.

Morgensamling

Kl. 9 samles alle på deres stuer. Her synger vi både nye og gamle sange, vi taler om, hvem der er kommet og hvem der mangler, og hvad vi skal i løbet af dagen. Indholdet kan variere, alt efter børnenes interesser.

Det betyder meget for børnene at være med og føle sig som en del af børnegruppen.Om sommeren kan morgensamlingen også foregå udenfor.

Omkring kl. 9.30 begynder formiddagens aktiviteter. Det kan være leg inde eller ude, ture ud af huset - motorikværkstedet åbner - det kreative værksted åbner - rytmik osv. Aktiviteterne tilpasses børnenes alder. I stuernes dagbog er der billeder og anden form for orientering om dagens aktiviteter.

Frokost

Kl. 10.45 begynder vi forberedelserne til frokost.

Børnene hjælper med at hente maden på rullebordet sammen med en voksen, dække borde med tallerkener, bestik og mad. Børnene øser selv maden op på tallerkener, og de smører selv deres rugbrød.

Det er meget socialt i at spise sammen, børnene hjælper med at række maden rundt til hinandennog taler sammen om det. Den mad børnene ikke kan lide hjemme, kan spises i Børnehuset, fordi ens bedste ven gør det.

De voksne presser ikke børnene til at spise op eller spise noget, de ikke kan lide, med opfordrer børnene til smage. Vi opfordrer også til at spise noget forskelligt - men det er OK at spise det, man bedst kan lide, fordi næste dag er der andet mad på bordet.

Vi har fokus på at gøre det så rart som muligt under måltidet uden for mange regler, og tager hensyn til hinanden. Det er ikke tilladt at smide maden eller genere sin sidekammerat.

Det er tilladt at eksperimentere med at hælde mælk fra sin kop på maden og spise med fingrene, når barnet er "lille" og lige har lært at spise. Men nærmer tiden sig, at barnet skal til at gå i børnehave, er det ikke længere "tilladt" at gøre disse ting.

Børnene skal vente på, at alle er færdige med at spise, før de rejser sig. Dog kan der være undtagelser, det afhænger af alder og situation.

Ugens madplan er ophængt på opslagstavlerne ved Børnehusets to indgange.

Frokost en et godt samlingspunkt for pædagogisk udvikling. I Børnehaven har "Ugens dukse" forskellige opgaver De mellemste børn henter drikkedunke på et rullebord til stuens børn, imens "uges opråber" undersøger om alle er kommet ind på stuen efter håndvask. Måltidet foregår ved små borde, så der skabes gode rammer for dialog i mindre grupper. Efter frokost rydder "Ugens dukse" op og gør klar til "hviletid".

Middagslur og hviletid

Vuggestuen

De yngste børn, der har sovet om formiddagen, er samlet på en stue i dette tidsrum. Alle børn bliver lagt til at sove eller hvile, også de ældste. Kan de ikke sove, kommer de op igen – men har fået slappet af.

Børnene som sover inde, ligger i deres egen sovepose-madras. Inden de skal sove, synges sange. Der sidder en voksen hos børnene indtil de sover.

De børn, der sover i barnevogn eller i krybber, får sele på.

Om vinteren ligger børnene i vores soveposer. I krybberummet har vi en babyalarm, så vi kan høre børnene, men vi kigger også jævnligt ud til dem. 

Vi vækker ikke børn, fordi det er vigtigt, at de får deres søvn, og fordi vi ikke ved, hvilke sovestadie dit barn er i, når det vækkes. Vores holdning er, at hvor meget et barn sover til middag, ikke har indflydelse på, om det vil i seng om aftenen.

Børnehaven

Børn der har behov for at sove gør sig klar til at sove i deres sovepose-madras. De øvrige børn gør klar "Hviletid". Her ligger børnene på en yogamåtte med en pude og et tæppe og hviler sig til afslapningsmusik eller en historie. Falder børnene i søvn under "Hviletid". lader vi dem sove. Efter "Hviletid" gør børnene sig klar til at gå på legepladsen. 

Læs mere i vores politikker om "Søvn- og Hviletid" og "Solbeskyttelse".

Eftermiddag

Fra kl. ca. 14.15 er der eftermiddagsmad for alle børn. Vuggestuebørnene får mad fpå stuen og børnehavebørnene spiser i en fælles "Eftermiddagscafé", som ofte foregår udenfor i sommer perioden.

Eftermiddagsaktiviteterne er leg, spille spil, læse og kreative eller motoriske aktiviteter og foregår ofte udendørs om sommeren.

Omkring kl. 16 mødes vi i den ene ende af børnehuset.

Børnehuset lukker kl. 16.45.

Dags- og ugerytme i Børnehuset

Lene laver mad til vuggestuebørnene